Myös aito läsnäolo on johtamista

Kun toimin aiemmin esihenkilönä, tapasin säännöllisesti kuukausittain tiimiläisiäni kahden kesken. Pyrin usein tapaamisiin tuomaan erilaisia työkaluja/menetelmiä, jotta keskustelu varmasti olisi omasta mielestäni merkityksellisen oloinen. 

 Joskus työkalut toivat lisää sisältöä ja ajattelua toiselle, mutta ne saattoivat myös viedä fokusta itse keskustelusta. Koin, että pyrin piilottamaan merkittävimmän sisällön työkalujen taakse, vaikka olin samalla aidosti kiinnostunut yksilön hyvinvoinnista ja kehittymisestä. Tämä saattoi johtua omien johtamistaitojeni epäilystä ja halusin osoittaa työkaluilla toisin.

Nyt kun olen ottanut vaihteeksi hieman etäisyyttä johtamisesta ja tarkastellut sitä eri näkökulmista, voin todeta, että jo aito läsnäolo on merkityksellistä johtamista. Keskustelut voidaan tukottaa täyteen hienoja coaching-kysymyksiä, GROW-malleja, hahmopuita yms., mutta iso osa työkaluista on usein kuitenkin hyödyttömiä ja hukataan arvokasta yhteistä aikaa. 

Yksinkertaisilla "Mitä kuuluu?" & "Miten minä voin olla avuksi? -kysymyksillä pääsee jo pitkälle ja työkalut voivat tukea tätä myöhemmin. Keskustelukulttuuri ensin & työkalut tukemaan sitä sen jälkeen.