Johtamisen alastomuus

Johtaja, miten sinä ymmärrät johtamisen? Onko se työkalupakki täynnä hienoja työkaluja ja kauniita teesejä? Vai onko se aitoa alastomuutta kaikkien vaatteiden alla?.

Miltä tuntuisi päästää irti kaikesta ja olla hallitsematta mitään? Perustaa oma tekeminen sille, että uskoo muiden kykyihin ja uskaltaa vastuuttaa muita. Sitä johtaminen mielestäni on esimiehen näkökulmasta. Toisaalta onnistumista siitä, että muut innostuvat ja onnistuvat. Mutta toisaalta myös pelkoa siitä, että tekee itsestään tarpeettoman sen hetkiselle tiimille ja samalla luottaa, että on tarpeellinen organisaatiolle ja yritykselle tulevaisuudessa.

Asiantuntijuutta on johtaminen itsessään.

Mielestäni haastavaa johtamisessa on olla ottamatta mistään substanssiosaamisen palasesta kiinni, vaan uskoa siihen, että omat johtamisen taidot riittävät kannattelemaan ja luomaan arvoa organisaatiolle ja ennen kaikkea johdettaville yksilöille. Ymmärrystä ja käsitystä toki tulee olla asioista ja kokonaisuuksista, mutta syväosaamista ei tulisi haalia itselle. Se tulisi jättää niille, jotka luovat oman arvonsa asiantuntijuudella. Siinä piileekin johtamisen tärkein timantti. Asiantuntijuutta on johtaminen itsessään. Se kuinka onnistuu luomaan omasta johtamisesta palveluja, joita asiakas eli johdettava yksilö kokee tarpeellisiksi itselleen ja on valmis hyödyntämään, mittaa sitä kuinka tarpeellinen on organisaatiolle ja yritykselle tulevaisuudessa.

Arvostus saatetaan pyrkiä perustamaan aikaisempaan asiantuntemukseen ja osaamiseen.

Johtaminen ei ole työkalupakki, jota käytetään ainoastaan silloin kun joku on hädässä tai tulee pyytämään apua. Se ei ole vain viitta, jolla esimies pönkittää omaa statustaan tai uraansa. Johtaminen on mielestäni aitoa ja läpinäkyvää alastomuutta, jossa valtaa, vastuuta ja vapautta uskalletaan antaa. Alastomuutta omasta keskeneräisyydestä ja toisaalta rohkeutta olla oma aito itsensä ihmisten edessä. Ja olla ennenkaikkea aidosti kiinnostunut ihmisistä, heidän ajatuksistaan, ideoistaan ja hyvinvoinnistaan.

Johtaja uskaltaa myöntää oman keskeneräisyytensä

Kun johtaja on vasta uransa alussa, johtamisen alastomuuden näyttäminen on äärimmäisen pelottavaa ja mielummin pyrkii peittämään sen. Arvostus saatetaan pyrkiä perustamaan aikaisempaan asiantuntemukseen ja osaamiseen. Saatetaan myös pyrkiä haalimaan asiantuntemusta itselle johdettavalta tiimiltään, jotta olisi edes jotain jolla peittää kokemattomuus johtajana. Kokemusten kautta johtaja rohkenee puhua rehellisesti omista johtamiseen liittyvistä haasteista, tunteista ja kehittymisen kohteista. Johtaja uskaltaa myöntää oman keskeneräisyytensä ja uskaltaa avoimesti kertoa kun hän on epäonnistunut.

Johtaminen hoidetaan vasemmalla kädellä kun muulta tekemiseltä ehditään.

Toisaalta joskus saattaa käydä, että johtaja ei usko pärjäävänsä alastomana, vaan ottaa kantaakseen yhä hienompia vaatteita. Tällöin itse johtaminen jää kaiken muun taakse ja alle. Tällöin suurimman osan ajasta johtaja viettää eri projektien ja hankkeiden parissa. Johtaja pyrkii täyttämään kalenterinsa kaikesta muusta kuin itse johtamisesta eli läsnäolosta, kuuntelusta ja aidoista ihmisten kohtaamisista. 

Johtaminen hoidetaan vasemmalla kädellä kun muulta tekemiseltä ehditään. Kehityskeskustelut ja työtyytyväisyys mittaustulosten läpikäynnin johtaja kokee jokavuotisiksi pakollisiksi HR-humpiksi. Laadukkaalle johtamiselle ei riitä aikaa arjessa ja paluu aitoon johtamiseen on tällöin äärimmäisen vaikeaa.

kadotamme mahdollisuuden alastoman rehelliseen ja läpinäkyvään johtamiseen.

Jokaisella johtajalla tulisi olla selkeänä se, mille oman arvonsa organisaatiossa haluaa perustaa. Onko se luomalla johtamisesta laadukkaita palveluita vai onko se piiloutumalla substanssiosaamiseen viittaan? 

Mielestäni johtamista ei tulisi peittää hienoilla vaatteilla tai kiiltävillä viitoilla, vaan sen tulisi olla itsessään alastonta, jota voi tukea sopivalla määrällä johtamansa tiimin osaamisella. Sillä mitä enemmän me piiloudumme, sitä enemmän me kadotamme mahdollisuuden alastoman rehelliseen ja läpinäkyvään johtamiseen.