Muutosvastarinta - enemmän kuin luontoääni

24.01.2019

Muutosvastarinta leimataan helposti muutoksen jarruksi, joka on aina poikkiteloin kun pitäisi mennä eteenpäin. Muutosvastarinta halutaan jättää kaiken ulkopuolelle yksin ja unohtaa sen olemassaolo, vaikka se voi olla oikein johdettuna parhaimmillaan muutosta kehittävä voima.

Muistat varmasti komediakuunnelman muutosvastarinnasta, jonka Alivaltiosihteerit tunnistivat luontoääneksi yli 10 vuotta sitten. Kuunnelmassa muutosvastarinta kuvaillaan negatiivikseksi yhteiskunnalliseksi jarruksi, joka on vastaan kaikkea muutosta.

Kaiken naurun keskellä, emme ymmärrä aina mistä muutosvastarinnassa on kysymys ja jos muutosvastarinta jätetään muutoksessa huomiotta, voi se synnyttää pahimmillaan vuosikymmeniä kestäviä draamoja, jotka jäytävät vielä tulevaisuudenkin organisaatioita.

Muutoksen kriittinen ystävä

Muutosvastarinta voidaan syyttää resilienssin puutteesta tai siitä, että se ei ymmärrä mitä toimintaympäristössä tapahtuu. Muutosvastarintaa voidaan syyttää vanhakantaiseksi ja hitaaksi jarruksi, joka on aina poikkiteloin, kun pitäisi mennä eteenpäin. Muutosvastarinta halutaan jättää kaiken ulkopuolelle yksin ja unohtaa sen olemassaolo.

Käsittelemättömänä muutosvastarinta aiheuttaa häiriötä organisaatiossa vielä seuraavissakin muutoksissa, sillä muutosvastarinta voi elää organisaatioissa vuosia ja vuosikymmeniä. Se ei poistu, ellei sitä käsittele. Se ei katoa, ellei sitä kuuntele. Se ei kehity, ellei sitä ymmärrä.

Muutosvastarintaa tulee ymmärtää ja kysyä siltä mistä se syntyy.

Muutoksen keskellä muutosvastarinta voi olla parasta mitä muutos voi kohdata. Se voi olla muutoksen kriittinen ystävä. Kyseenalaistavat ja kriittiset äänet voivat nostaa täysin uusia näkökulmia, jotka tulisi ottaa huomioon muutosta suunnitellessa. Tämä parhaimmillaan kehittää muutosta ja hioo siitä entistä paremmaksi.

Muutosvastarintaa tulisi ymmärtää ja kysyä siltä mistä se syntyy. Sitä ei tulisi ohittaa ajan puutteen vuoksi ja toivoa, että se katoaisi yön yli nukuttaessa. Kun muutosvastarinnan kutsuu mukaan, uskaltaa kuunnella sitä ja olla kiinnostunut siitä, sen pystyy voittamaan puolelleen ja kääntämään sen organisaation ja muutoksen voitoksi. Muutosvastarinta vaatii huomiota ja arvostusta, mutta samalla se rakentaa organisaatiolle luottamusta ja entistä parempaa muutosta.

Muutosvastarinta voi olla parasta mitä muutokselle tulee koskaan tapahtumaan.

Lopetetaan siis muutosvastarinnan kiusaaminen ja unohdetaan aliovaltiosihteerien luontoäänirenkutus. Muutosvastarinta voi olla parasta mitä muutokselle tulee koskaan tapahtumaan. Hyväksytään se osaksi jokaisen muutoksen sielua ja annetaan muutosvastarinnalle se mitä se ansaitsee: tulla kuuluksi.