YT-neuvottelut - uhka vai mahdollisuus?

Kun organisaatiossa mainitaan kirjainyhdistelmä "YT", syntyy tästä pääsääntöisesti työntekijälle negatiivinen assosiaatio työpaikkojen vähentämisestä, luoden uhan omalle asemalle organisaatiossa. Aihe herättää yksilöissä tunteita, mutta kuitenkin samalla mahdollisuuksia uudistua.

YT-neuvottelut ovat tulleet jäädäkseen työelämään ja yhä useampi organisaatiot ja työntekijät tulevat niitä tulevaisuudessa kohtaamaan, tarkoittaen se sitten työtehtävien uudelleen organisointia, työtehtävien muuttumista tai jopa työpaikkojen vähentämistä. Vaikka yritys hoitaisi YT-neuvottelut hyvin, harvoin siitä saa taputuksia tai kehuja jälkeenpäin, sillä prosessiin liittyy usein voimakkaita tunteita.

Reaktioita on yhtä monta kuin on uhan alla olevia yksilöitä.

YT-neuvotteluista ei puhuta avoimesti työyhteisöissä. Vaikka kaikki tietävät sen mahdollisuuden, kukaan ei toivo sen tapahtuvan omalle kohdalleen. Kun YT-neuvottelut sitten lopulta alkavat, ovat ne kuin läheisen ystäväpariskunnan yllättävä avioero, jolloin osa haukkoo henkeä tuntien samalla absoluuttista sääliä pariskuntaa kohtaan ja osa toistelee "mä tiesin, että tuossa tulee käymään noin"-mantraa. 

YT-neuvotteluissa yksilöt saattavat suhtautua tilanteeseen hyvin eri tavalla ja reaktioita on yhtä monta kuin uhan alla olevia yksilöitä. Tilanteeseen reagoidaan eri tavalla, riippuen elämäntilanteesta, työsuhteen pituudesta, aiemmista kokemuksista ja omasta muutoskyvykkyydestä.

kuin sydän olisi lyönyt yhden ohilyönnin ja palautunut arkiseen rytmiin

Kun YT-neuvottelut ovat ohi, arki ei palaudu ennalleen sormia napsauttamalla. Se, jonka työt ovat jatkuneet normaalisti, saattaa kokea kuin sydän olisi lyönyt yhden ohilyönnin ja palautunut arkiseen rytmiin, kun taas toinen saattaa kokea, että koko elämä olisi vedetty hetkeksi jalkojen alta. 

Vaikka YT-neuvottelut ovat täynnä tunteita, ne voivat tarjota myös mahdollisuuden kohdata jotain aivan uutta ja pakottaa itsensä siihen muutokseen, josta on haikaillut jo vuosia. Moni saattaa unelmoida nykyisessä työssään jostain muusta ja toivoisi, että saisi riittävästi rohkeutta tehdä tuon muutoksen ja lähteä tavoittelemaan toista tehtävää, ammattia tai vaikka opiskelupaikkaa.

YT-neuvottelut tarjoavat yksilölle sen tuuppauksen muutokseen, jota yksilö ei itse uskalla tehdä

Muutoksen estää turvallisuus ja mukavuus nykyiseen työpaikkaan, jolloin YT-neuvotteluissa tuon päätöksen muutoksesta tekee joku muu ja on nopeampaa lähteä rakentamaan siltaa kohden seuraavaa unelmaa. 

YT-neuvottelut tarjoavat sen tuuppauksen muutokseen, jota ei itse uskalla tehdä. Se on kuin benji-hypyssä seisoisi valmiina hyppäämään, mutta hyppääjällä ei ole kanttia pudottautua. Tällöin joku toinen työntää reunan yli muutosmatkalle, joka voisi olla itselle muuten lähes mahdoton toteuttaa.

Meidän tulisi pohtia enemmän miten voisimme jatkuvasti kehittyä, uudistua ja suunnata kohden unelmiamme ilman pakkoa.

YT-neuvottelut saattavat olla raskas prosessi niin työntekijöille että organisaatiolle, sillä siihen sisältyy paljon tunteita. Toisaalta YT-neuvottelut ovat nykyisin eri toimintaympäristöjen voimakkaissa muutoksissa jäädäkseen ja niitä saamme kokea myös tulevaisuudessa. 

Kaikessa kliseisyydessään, muutos on aina mahdollisuus yksilölle kehittää itseään ja YT-neuvottelut voivat tarjota tämän mahdollisuuden uudistumiselle. Meidän tulisi kuitenkin pohtia enemmän sitä, miten voisimme jatkuvasti kehittyä, uudistua ja suunnata kohden unelmiamme ilman ulkoista pakkoa. Meidän tulisi kyetä tekemään tätä jo ennen varsinaista pakottavaa muutosta, jotta olisimme relevantteja työmarkkinoille myös tulevaisuudessa ja kulkisimme kohden unelmiamme työelämässä.